John de Summer-Brason
Up FOREDRAG BØGER

 

 

F o t o g r a f i

Marcel de Sade med datter, Frederiksberg

I 1980'erne var Institut for Filmvidenskab på Københavns Universitet, efter Kunstakademiet, det bedste sted at hente teoretisk viden om stillfotografi. Vi lærte om billedkomposition, lys/skygge, lyd/dias-shows. Nogle af os stod i mørkekammer langt ud på natten for at fremkalde s/h-fotos og farvebilleder gennem Cibachrome-processen. Tak til Hugo Emil Berentsen for udstrakt velvilje mht. lån af mørkekammer og nøgler.

Som en naturlig forlængelse af denne læring var jeg 1982-88 freelance-medarbejder ved tidskriftet Foto & Smalfilm (senere Foto & Video). Mit stofområde var at portrættere kendte fotografer. Nogle af dem huskes stadig: Steen Ewald, Steen Larsen, Gunnar Larsen, Dick Neil, Per Morten Abrahamsen.

Jeg sugede så meget billedforståelse til mig under denne proces, at jeg senere i mit kommunikationsarbejde ofte har tænkt mit eget kamera ind i de projekter jeg har deltaget i. Udover egne artikler og bøger har jeg illustreret andres bøger, TV-programmer, pressemeddelelser, brochurer m.m.

Jeg har altid gået en hel del op i billedets komposition, og jeg elsker naturens eget lys; studieoptagelser er med andre ord ikke mit kompetenceområde. Ønsker du at gøre brug af mig som fotograf, så lad os tale om det: tlf. 4585 7285 & 2991 4729

Ovenstående er et af mine bedste portrætter - fotograferet til Insight guide to Denmark, APA Publishers, 1991. Bemærk sidelyset på den portrætterede falske Marquis. De potentielt hårde kontraster i venstre side af ansigtet blødes op af en hvid refleksskærm placeret på netop venstre side. Kameraet er et Contax. Filmen er Kodachrome 200. I dag bruger jeg Canons lille fremragende G9.

Med den baggrund jeg har, kommer man nemt til at undervise, undervise i medie og filmforståelse; mediefag. På et tidspunkt lokkede jeg nogle af mine mere videbegærlige kursister ud i statistroller for at de ved selvsyn kunne opleve en filmoptagelse. Ja, for at etablere det gode eksempel meldte jeg mig selv. Det sker derfor at jeg optræder foran kamerate. Ikke ofte, men når det er spændende, som f.eks. i nedenstående SONY PlayStation setup. Fotograf Klaus Vedfeldt.

Sony PSP-studie. Fotograf Klaus Vedfelt

 
Copyright © 2004 John de Summer-Brason