Motorcykelfascination

Desværre aflyst. Vi håber på 2012!

Brandbjerg Højskole 7.-13. august 2011

Hjalte Tin (BMW) er hovedtaler Motorcykelfascination 2011

Da Krogerup Højskole 2007 udbød 'MOTORCYKELFASCINATION' som valgfag, havde vi ikke forudset de mange forespørgsler som pludselig væltede ind fra modne motorcyklister med store maskiner.

Ansporet af dette udbød forstander Erik Boel og jeg i 2008 "MOTORCYKELFASCINATION" som et regulært sommerkursus på Europahøjskolen på Kalø, hvor Erik, efter at have fordoblet elevantallet på Krogerup (men også havde provokeret ved at kæreste med en elev), i mellemtiden var tiltrådt som forstander.

Udgangspunktet for "MOTORCYKELFASCINATION" var min anmelderroste udgivelse "Motorcyklister - fra Johannes V. Jensen til Biker-Jens" (Aschehoug, 2002), der havde vakt opsigt ved at det ikke var de fede maskiner som var i centrum, men de spændende mennesker på maskinerne.

MOTORCYKELFASCINATION 2008

Vores opskrift på et enestående MC-kursus blev kombinationen af klassisk højskolemiljø med storslåede omgivelser, fantastisk køreterræn, snoede veje og udsigter over Mols Bjerge og selvfølgelig en række spændende oplægsholdere fra Biker-Jens Romundstad og Gunnar Skrydstrup, Touring Nyt, over Peter Rahbek, Den Blå Avis, til Nimbus-oraklet Poul Jørss og racerkøreren Robbin Harms. Kim Scholer og Finn Kronborg, der har kørt Japan og Nordkapp på Nimbus og Honda var special guests. Honda var såmænd også repræsenteret i form af Jens T. Hauge fra Honda-importøren, der kunne trække på MC-gigantens samlede forskningsbestræbelser.

Til vores store lettelse fandt 21 kursister sig godt tilrette i det gode selskab. Erik nåede i en sen aftentime at hælde diesel på sin egen og en kvindelig kursists tank. Allan, der ligeledes en sen aftentime blev kærester med en sød lærerinde på et parallelt sprogkursus, var så glad for kurset, at vi den efterfølgende vinter kunne låne hans mægtige Triumph Rocket III som blikfang på Kaløs stand på MC-show i Bella Centret.  

Hvad angår de lokale seværdigheder som kursisterne skulle køre fra og til, så brillerede alle med en enestående gæstfrihed. Otto Bille med sin store samling af totakts japanere, Niels Aage Rasmussen med en masse røde Ducati'er og det flotte arkitektegnede glastempel som er CAP's Harley-Davidsons hovedsæde i Århus.

MOTORCYKELFASCINATION 2009

Belært af de gode erfaringer valgte vi for 2009 at bevare det meste af programmet. Nytilkomne var globetrotteren Henning Bitsch, der netop havde kørt jorden rundt på en madoliedrevet Ural diesel-motorcykel, samt tidligere vicestatsminister Bendt Bendtsen, der kører BMW.

Sidstnævnte kunne så alligevel ikke på grund af et vigtigt konstitueringsmøde i Europa Parlamentet. Men det havde Erik ikke helt fået med! Tværtimod bød han i et indslag i TV-Avisen den kendte politiker velkommen. Jeg havde pludselig Bendtsen i telefonen, der havde fået en røffel af sin hustru: "Skulle du ikke være i Bruxelles?"

Pludselig var vi små 40 motorcyklister som gjorde Djurslands veje usikre. 2009 var også året, hvor dygtige kursister for alvor trådte i karakter med fantastiske oplæg under morgensamling. Mest populære oplægsholder var Peter Rahbek, der overskred sin taletid med 100%. Folk hang ved hans læber.

Kursets dame, Ida Tin, er som datter af Nina Rasmussen og Hjalte Tin næsten født på en motorcykel. Hendes optræden på Kalø blev en fintmærkende introduktion til hendes anmelderroste bog "Direktøs".

Hvor Gunnar Skrydstrup fra MC Touring Club kunne byde kursisterne på basser og en snak om en MC-forening med 40.000 medlemmer, var ortopædkirurg Finn Kronborg en god repræsentant for den forskning i MC-sikkerhed som DMC, Danske Motorcyklisters Råd, formidler.Kursister, Motorcykelfascination 2011

MOTORCYKELFASCINATION 2010

Pludselig var Erik Boel ikke med længere! Ej heller hans 69-årige konstituerede afløser. Men med Torkild Bisgaard som en lun og tillidsvækkende med-kursusleder gik alting som smurt. Jeg havde igen tilrettelagt kursusprogrammet efter princippet "Forandre for at bevare". Hvilket vil sige, at racerkøreren Robbin Harms, der ikke blot er Danmarks hurtigste nogensinde, men også en glimrende foredragsholder havde sin tredje indsats på Kalø.

Kørepensummet var i 2010 forlænget til Mosten MC, hvor Hans Jørgen Hitz mødte os på Mostens berømte drag-piste. Årets dame var advokat Annette Birkmann, der efter mange, mange tusind kilometers MC-kørsel fra Ildlandet til Alaska, nu står frem med sit foredrag om motorcykellivet som selvhjælpsterapi. 

Brandbjerg Højskole. Oprettet som herregaard 1545. Brant betyder "stejl". Altså "stejlt bjerg".

MOTORCYKELFASCINATION 2011

Nu er der ikke meget der kan holde en kursussucces tilbage. Heller ikke det forhold, at regeringen i sine sparebestræbelser har reduceret støtten til højskolekurser med 2/3!

MOTORCYKELFASCINATION får i 2011 nyt liv på Brandbjerg Højskole i Jelling, der med sin herregårdsstemning og beliggenhed ud til Grejsdalen med de berømte 60-80 meter høje skrænter, siger spar to til Kalø, hvad angår herligheder og spændende køreterræn.

Hovedtaler på MOTORCYKELFASCINATION 2011 er Hjalte Tin, der siden Nina Rasmussens og hans mere end dristige MC-touring på to Honda XL 500 gennem Sydamerika med småbørn på tanken, har nydt kultstatus. En hel del MC-entusiaster har de senere år rejst med Hjalte og datteren Ida gennem rejsebureauet Moto Mundo, det være sig i Tibet, Californien eller Cuba. På kurset skal vi høre Hjalte fortælle om sine mange, mange oplevelser med MC - Honda, Aprilia og BMW - under de mest særprægede forhold. Hjalte beskæftiger sig også med sit seneste projekt Moto Mundo Electric World Tour.KS Motor er hjem for Yamaha XVS 1300

Esther Jensen fik først MC-kort som 50-årig, men siden er det gået stærkt! Fra en beskeden start på Honda Shadow er Esther blevet en fuldblods Harley-kvinde, der har kørt sin Street Bob i flere kontinenter. Esther ejer Borbjerg Mølle Kro, som hun har udviklet til et af Jyllands mest spændende in-steder, med 50 ansatte om sommeren, fritgående afrikanske dyr og muligheden af at flyve ind på møllekroens landingsbane!

Michael Skovhugger Christiansen er ikke blot president for Harley Owners Group (HOG), men også indehaver af MC-Travel, der bl.a. gør sig i farverige rejser til Fidel Castros Cuba, der opleves på Harley. Der står respekt om den tidligere skovhugger. Navnlig efter at han i 2008 stod for det internationale Harley-Davidson superrally i Fredericia med 20.000 deltagere.

Peter Rahbek er genganger på kurset. Gennem mange år har den tidligere el-bassist for Palle Mikkelborg og Demis Roussos testet dyre HiFi-anlæg, men også motorcykler på Den Blå Avis (indtil de blev opkøbt af eBay). Få har testet så mange motorcykler som Peter. Han deler beredvilligt ud af sin store MC-indsigt, og viser herudover hvordan du sætter affjedringen på din kværn.

Ivan Reedtz-Thott nåede i ung alder berømmelse ved at stå på vandski efter Storebæltsfærgen. Siden har det gået over stok og sten i Paris-Dakar, 4-hjulstrækkere og mange slags motorcykler. Ivan er de senere år blevet importør af de schweiziske Quantya el-motorcykler, som han igen beredvilligt demonstrerer på sit velvoksne gods, der - udover at rumme en af Danmarks største campingpladser - er tilnærmelsesvist 100% økologisk drevet. Ivan baron Reedtz-Thott på Quantya MC med den ene af sine to trofaste kenyanske hyrdehunde

Prisen for 'MOTORCYKELFASCINATION' er kr. 4.500, hvilket inkluderer en uges højskoleophold på en hyggelig højskole - oprindelig gammel herregaard fra 1500-tallet - med fuld forplejning. Med daglige morgensamlinger og fællesskab omkring måltider, fælleskørsel og foredrag er der gode muligheder for at møde nye mennesker. Der er et helt fantastisk fællesskab blandt motorcyklister!

Højskoleliv, kendisser og kultfilm

Stemningen på sommerkurserne, der også omfatter rejser, politik og livskvalitet er i reglen så fortættet, at højskolen oplever, at de samme mennesker tilmelder sig år efter år, simpelthen fordi de bliver hooked på stedet, der sætter en ære i at udvise rummelighed og 'højt til loftet'.

Udover at trække på to stærke kræfter som filmhistorikeren Mette Øyås og forstander Simon Lægsgaard byder terrænnet på spændende kørsel til Art on Wheels i Ulkær, KS Motor i Vejle, privat Kawasaki-samling i Agerbæk, Danmarks største BMW-forhandler i Ølgod m.m. Da Brandbjerg ligger i Jelling vil der være et særligt arrangement omkring de gamle runestene; Danmarks dåbsattest. TILMELD DIG HER!